KUNSTPODIUM 't Oude Raadhuis

Expositieruimte voor beeldende kunst en podium voor muzikaal talent.

KUNSTPODIUM  't Oude Raadhuis
Home Events Kunstcafé KunstCafe 16-05 “Vergeten Voormoeders” door Evelien de Bruijn

KunstCafe 16-05 “Vergeten Voormoeders” door Evelien de Bruijn

KunstCafé 16-05 in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis met Evelien de Bruijn van 14:00-15:30 uur.

We spreken normaliter van onze voorvaderen als het gaat om naamgeving, karakter of gelijkenissen. Maar in deze bijeenkomst gaan we het hebben over de “voormoeders”. De bekende en onbekende wetenswaardigheden die Evelien de Bruijn bij haar genealogie onderzoek heeft ontdekt, en de kunstwerken die ze aan de hand van die ontdekkingen heeft gemaakt.

“Enkele jaren geleden begon ik met het maken van zelfportretten en het portretteren van overleden vrouwen in mijn familie. Op die manier probeerde ik meer van ze te begrijpen en te ontdekken hoe ik met mezelf om moet gaan. Veel van mijn werk gaat over mentale gezondheid en erfelijkheid, waarin ik zelfs ver op zoek ga in de geschiedenis van mijn voorouders, die al honderden jaren in de Eindhovense regio blijken te wonen. Ik ging op zoek naar foto’s en verhalen en dat bracht mij tot meer inzicht over mezelf”.

“Ik vond een heksenjacht, oorlog, onderdrukking en kindersterfte. Ik vond achternamen die nog altijd diep geworteld zijn in de regio. Met behulp van vrouwen in mijn familie besloot ik deze vergeten vrouwen een gezicht en een verhaal te geven”.

De portretten (geïnspireerd door kunstwerken uit dezelfde periode) zijn op glas gebrandschilderd en voor een schilderij of collage geplaatst. De collages bevatten geprinte archiefstukken over de voormoeders en hebben in vorm en kleur een voor Evelien persoonlijke symboliek. Het portret, buiten het schilderij geplaatst, benadrukt het contrast tussen wat we weten en wat interpretatie is. Het benadrukt hoeveel er voor altijd verloren is gegaan.

Met behulp van haar PowerPoint toont Evelien de portretten en verteld ze de verhalen, zo hoopt ze mensen een meer compleet beeld te geven van wie wij zijn, en te enthousiasmeren om zelf ook op zoek te gaan naar de vergeten verhalen in de families. Tijdens deze expositie worden naast familiestukken zoals een Brabantse Poffer, in samenwerking met het Boerenbondsmuseum uit Gemert ook kledingstukken van vrouwen uit die tijd getoond.

Geef u snel op voor deze gezellige en ongetwijfeld weer interessante middag via: info@oudraadhuis.nl er is slechts beperkt plaats. De gezellige ontmoeting met Evelien de Bruijn, is geheel gratis incl. koffie en thee.

Categorie