2016-06-18 t/m 2016-07-10 Tentoonstelling “Testing 1, 2, 3” van Rachel Gruijters in ’t Oude Raadhuis 18-06 t/m 10-07-2016

7.Rachelbanner

Op zaterdag 18 juni om 16:00 opent de tentoonstelling “Testing 1, 2, 3” in ’t Oude Raadhuis te Beek en Donk, waarin nieuw en ouder werk van Rachel Gruijters te zien zal zijn.

In het jonge oeuvre van Gruijters staan herinneringen, het verleden, constructie en suspension of disbelief centraal. Ze kiest ervoor interdisciplinair te werken, voornamelijk met fotografie, film en installatie, zodat ze niet begrensd wordt door de mogelijkheden van slechts één medium.

Het nieuwe werk, dat hier voor het eerst getoond zal worden, focust op sporen die achterblijven in woningen en de herinneringen die daaraan verbonden zijn. Dit wordt gelinkt met hoe “het huis” wordt afgebeeld in oud Hollywood, zowel in de films, als in de “privélevens” van de sterren. 

Klassiek Hollywood, ook wel the Dream Factory genoemd, produceerde aan de lopende band dromen. Vertrekkende van the Hollywood System en the Star System, plaatst Gruijters zichzelf en haar huiselijke herinneringen in het oude Hollywood. De bezoeker kan werken aanschouwen die gebaseerd zijn op herinneringen, maar zal telkens weer geconfronteerd worden met de subjectiviteit en gekunsteldheid hiervan.

7.makeuptest-MD-13052016_2.2

Bij de werken wordt de constructie van de illusie niet verborgen. Sterker nog: het wordt benadrukt. Net zoals bij films wordt ook hier van de toeschouwers verlangd dat ze tijdelijk hun scepticisme aan de kant zetten en de gegeven informatie als voor waar aannemen. Hierbij worden de grenzen van de suspension of disbelief door de kunstenares opgezocht.

Naast deze werken zal ook de kortfilm “Niet vergeten” te zien zijn, waarin Gruijters poogt een herinnering te construeren aan haar vroeg overleden moeder.

7.RachelGruijters

Rachel Gruijters (1992) groeide op in Aarle-Rixtel (NL), maar woont en werkt momenteel in Gent (BE), waar ze in 2015 haar Masterdiploma Autonome Vormgeving behaalde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK/School of Arts) te Gent.

Openingstijden exposities: elke zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur, entree gratis; expositie loopt van 18 juni t/m 10 juli 2016. De tentoonstelling opent op zaterdag 18 juni om 16:00. 

7Rachel-10