Francine van Dijk en Theo van de Werff 16-03 t/m 07-04-2019

Expositie in ’t Oude Raadhuis overzicht werken van Theo van de Werff en fotografie van Francine van Dijk

Opening op zaterdag 16 maart om 16:00u.

     

Theo van de Werff: beelden en schilderijen

Sinds 1967 is Theo van de Werff actief bezig met beeld en vorm. Als autodidact bekwaamde hij zich in het houtsnijden met objecten als maskers en totempalen, en later werd vooral steen zijn onvoorwaardelijk materiaal. In de beginperiode stond vooral de realistische mensfiguur centraal in zijn werk.

Daarna verschoof zijn werk richting abstractie met twee uitgangspunten: pure abstractie en zuiver realisme. Abstractie heeft voorrang. Sinds een tiental jaar maakt Van de Werff ook schilderijen. Deze kleurrijke composities zijn voor Van de Werff studies naar de eenvoud van vorm en kleur, en hebben daardoor een duidelijke invloed achtergelaten op zijn beeldhouwkunst.

Deze tentoonstelling in ’t Oude Raadhuis toont zowel nieuw als ouder werk in steen en hout, en geeft daarmee een boeiend beeld van de ontwikkeling als veelzijdig kunstenaar. Theo van de Werff is aanwezig tijdens de expositie.

Francine van Dijk: Foto’s gemengde technieken

 

Sinds 2003 is Francine van Dijk begonnen met het bewerken van foto’s. Zij ontwikkelde een geheel eigen werkmethode en stijl. Haar alledaagse kiekjes zijn haar uitgangspunt. De foto’s zijn opgebouwd uit lagen, waarop ze krabt, krast, tekent en of schildert. Zo ontstaat een “nieuwe werkelijkheid”. Mensen spelen in het getoonde werk de hoofdrol.

Van Dijk vindt het van belang dat er stilte en rust ontstaat in de kleur en de compositie van het beeld.

Ze werd bij het ontstaan van dit werk geïnspireerd door schilderijen uit de Italiaanse renaissance rond 1400. In die tijd werden mensen zelfbewust. En vooral in Italië lieten notabelen zich voor het eerst als individu door kunstenaars portretteren.

Project “Being There”:deze serie legt vast waar zij zich op dat bepaald moment bevindt; foto’s van zichzelf in de natuur. Haar schaduw valt op de grond. Het licht, de stand van de zon, het moment van de dag in het jaar, het standpunt, bepaalt de menselijke vorm op de grond, en vervormt deze. De menselijke vorm en de aarde versmelten tot een beeld. Werkelijkheid en illusie spelen door elkaar.

De titel verwijst naar de plek waar ze was toen ze de foto nam.

Open 16-03 t/m 7-04-2019 zaterdag en zondag 14:00-17:00 uur, entree gratis.

Opening 16-03 16:00u,

Meer info:

Zie de website van de kunstenaar(s):

francinevandijk.nl

www.theovandewerff.nl

Tot ziens.