2014-09-06 t/m 28 Expositie Textielsculpturen Gerry Maas in ’t Oude Raadhuis 6 t/m 28-09-2014

Ter ere van haar 80e verjaardag zal Gerry Maas uit Beek en Donk haar nieuwste kunstwerken exposeren in ‘t Oude Raadhuis.

De expositie, genaamd ‘Textielsculpturen’, loopt van zaterdag 6 september t/m zondag 28 september 2014. Openingstijden zaterdags en zondags van 14.00 tot 17.00 uur (toegang is gratis). Gerry Maas zal gedurende deze tijden zelf aanwezig zijn. Ook schenkt ze één van haar werken voor de loterij (prijs per lot €2,00).

Gerry Maas is 35 jaar geleden begonnen met het vervaardigen van wandkleden en hierin heeft zij later haar eigen stijl ontwikkeld. In 1988 heeft Gerry voor de eerste keer haar applicatie-naaldwerk geëxposeerd. Door de grote belangstelling die zij bij deze expositie kreeg voor haar manier van werken is Gerry zelf gaan lesgeven in het maken van applicatie-naaldwerk. Na 25 jaar lang kunstwerken van textiel te hebben gemaakt, had ook de schilderkunst de interesse van Gerry gewekt en is ze daarmee verder gegaan. In 2009 heeft Gerry in ‘t Oude Raadhuis geëxposeerd met ‘schilderstukken voor binnen en buiten’. Toch bleek na vele jaren van werken met olieverf op linnen dat de liefde voor het werken met textiel zo sterk was gebleven, dat Gerry besloot om hier weer mee verder te gaan.

9.1.2 9.2.2

Het zijn inmiddels geen wandkleden die ze maakt, maar prachtige handwerken die een geweldige warmte en sfeer uitstralen. Door gebruik van fantasie zie je in haar werken een geabstraheerde realiteit. Haar meest geliefde onderwerpen zijn ‘composities’ en ‘de mens in zijn natuur’. De techniek die  Gerry Maas toepast is erg bewerkelijk. Ze begint met een opzet van verschillende witte stoffen, waarmee een bepaalde compositie wordt gemaakt. Dit wordt dan met de hand beschilderd met speciale verf. Zelf zegt ze: “Het is telkens weer een verrassing welke kleur een bepaalde stof zal aannemen, want geen enkele stof verft hetzelfde”. Als de juiste compositie is gevonden wordt het stuk nog langdurig met naald en draad geperfectioneerd. Tot slot worden de stukken ingelijst, vaak met gebruik van meerdere passe-partouts om een nog grotere dieptewerking te bereiken.

9.3.2 9.4.2

Door de diversiteit in onderwerpen, kleuren en materiaalkeuze zult u niet snel uitgekeken raken op het werk van Gerry Maas. Ondanks deze grote diversiteit heeft ze het voor elkaar gekregen om een reeks kunstwerken te maken die perfect op elkaar aansluiten en u zullen blijven verbazen.