2015-05-09 t/m 31 Expositie Friesen&Friesen 3 in ’t Oude Raadhuis, Beek en Donk 9 t/m 31-05-2015

Voor de derde keer gaan Ingrid Friesen en Wil Friesen (nicht en oom van elkaar) een kunstzinnige samenwerking aan. De derde ‘Friesen&Friesen’ vindt plaats In ’t Oude Raadhuis te Beek en Donk. In deze karakteristieke locatie zullen ze  hun in aard en verschijning zeer verschillende kunstwerken laten zien. Deze verschillen leiden tot verrassende combinaties die elkaar uitdagen of juist vinden in een onverwacht en uniek samenspel.

Voor beide kunstenaars is het uitgangspunt dat de expositie zich vormt tot een ‘Gesamtkunstwerk’. 

 

Ingrid Friesen – werken op papier, schilderijen

Muurcollage

‘Het ligt voor me en ik kijk ernaar… Kinderboekillustraties, dagboektekeningen, geboortekaartjes, schetsen, vrij werk op doek en op papier…

Totaal verschillend werk, hoogstens een overeenkomst in kleur en dynamiek…

Allemaal anders, allemaal van mij. Ergens in het midden zit ik verscholen.

Hoe ziet dat eruit? Als ik mijn werk van de afgelopen jaren in al zijn verschillende verschijningsvormen naast, boven en door elkaar hang als een collage? Wordt het een lapjesdeken waarbij de afzonderlijke stukken vloeken met elkaar. Of vormen ze een geheel,… als een enorm zelfportret? Zie ik dan een reflectie van mezelf die ik niet eerder zag?’

Zelfportretten

Naast deze muurcollage is Ingrid Friesen recentelijk gestart met een serie zelfportretten. Het zijn geen fysieke portretten maar weergaven van gedachten, emoties en herinneringen, op een fantasierijke manier verbeeld. Met veel beeldende symbolen en uitingen die je als kijker bezig blijven houden omdat de symbolen in hun beeld niet klip en klaar te interpreteren zijn.

Als je naar deze werken wilt kijken kom je als kijker uiteindelijk bij je eigen innerlijk uit.

Ingrid Friesen (1972) is na haar opleiding aan de Kunstacademie in ’s-Hertogenbosch als freelance illustrator aan het werk gegaan. Ze illustreert vanuit haar atelier in Oss onder andere kinderboeken, ontwerpt geboorte- en trouwkaarten en illustreert voor educatieve uitgeverijen. Haar laatste prentenboek ‘Binnenstebuiten’ komt dit voorjaar uit en is te zien tijdens de expositie. Naast de originele illustraties van het boek en ander werk in opdracht, toont ze ook haar vrije werk.

5ingrid zelf-1a.2 5ingrid zelf-2a.2

Wil Friesen – fotwerken, installaties

Landschappen

In de fotowerken van Wil Friesen (1947 – autodidact) vormt het landschap een belangrijk thema. Het gaat bij hem niet om de schoonheid van het landschap of de grootsheid van de natuur. Altijd vertonen zijn beelden imperfecties. Ofschoon niet bewust gekozen lijkt hij in zijn fotowerken te zoeken naar een verbeelding van (aspecten van) het wezen van het landschap. Volgens Wil Friesen is het wezen van het landschap de continuïteit van de natuur, feitelijk dus de kringloop van het leven. Het landschap kan behoorlijk worden mishandeld. Maar deze aantasting wordt ontstegen, de kringloop herstelt zich en het landschap wordt (weer) doordrongen van zijn wezen. De begroeiing schiet weer op. Het landschap hervat zich, het lijkt alsof er niets is gebeurd…

Analoge fotografie

Wil Friesen is geen fotograaf. Hoewel zijn werken niet kunnen worden gemaakt zonder de (analoge) fotografische middelen wil hij zichzelf geen fotograaf noemen. Liever zegt hij dat hij voor het maken van zijn werken het medium fotografie gebruikt. De inmiddels bijna antieke fotografische middelen

(analoge camera’s, films, fotopapier, chemicaliën) gebruikt hij op een geheel eigen manier. Tijdens het proces wordt alles toegelaten, mits het bijdraagt aan de sfeer die hij in zijn beelden wil leggen.

Installaties

Naast het fotografische werk zijn er ook enkele installaties van Wil Friesen te zien. Soms is er nog de verbinding met fotografie maar het is geen vast vertrekpunt bij het maken van deze werken. Hij ervaart dit loslaten met het fotografisch medium als een plezierige vrijheid om op een andere manier met de kunst om te gaan. In zijn installaties gaat het meestal om herschikking van (gevonden) voorwerpen die in de nieuwe ordening worden losgemaakt van hun oorspronkelijke functie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De tentoonstelling kan 9 t/m 31 mei 2015 op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur worden bezocht.

Op zondagmiddag 31 mei is er van 14.00 tot 17.00 uur een feestelijke finissage waaraan wordt meegewerkt door akoestisch trio ‘de BuuV’. Toegang is gratis en iedereen is welkom.