2015-10-03 t/m 25 Expositie EVERT SLEGERS is Brabantse droom voorbij? 3 t/m 25-10-2015

De Helmondse schilder Evert Slegers staat vooral bekend vanwege zijn stille, mensloze winterlandschappen, droombeelden van het oude Brabantse land.
Hij leek zich daarbij verre te houden van de abstractie.
Maar de bezoeker die nu door Het Oude Raadhuis in Beek en Donk dwaalt, ziet veelal abstracte werken.

Is zijn Brabantse droom voorbij? Is hij uit gedroomd of is er sprake een van die wonderlijke wendingen die wel meer voorkomen in de loopbaan van een kunstenaar?

  10Evert Slegers 1 (2)-BorderMaker 10Evert Slegers 1 (1)-BorderMaker 10Evert Slegers 1 (3)-BorderMaker
Na het hectische jaar 2013, het jaar waarin bij gelegenheid van zijn 65e jaar een boek over hem uit kwam, werd het even stil rond zijn persoon. De familieomstandigheden waren weinig rooskleurig, zijn gezondheid liet even te wensen over en “de artistieke accu was leeg”. Pas in de loop van 2014 begon hij weer voorzichtig te tekenen, geen landschappen maar abstracte, experimentele werkjes. Hij was op zoek naar nieuwe artistieke uitdagingen.

Kwam de abstractie in de jaren daarvoor, op enkele uitzonderingen na, nauwelijks aan de orde, vanaf het midden van 2014 zocht hij bewust en gestructureerd naar de uitdrukking van stemmingen door middel van lijn, vlak, verf en kleur. Aanvankelijk waren het de poëtische werken van Paul Klee die hem inspireerden, maar geleidelijk liet hij de invloed van de Zwitserse meester los en ontwikkelde hij een eigen abstracte beeldtaal. Het wit (waar weer veel kleuren doorheen schemeren) wint steeds meer terrein ten opzichte van de hardere kleuren, de lijnen worden ritmischer en harmonischer, de compositie evenwichtiger en ondanks de duidelijk abstracte vormgeving is er sprake van diepte in het werk.

De nieuwe werken van Evert Slegers vragen om aandacht, niet op een opdringerige manier maar eerder op een bescheiden wijze. Ze hebben iets te zeggen. Niet met woorden maar met hun indringende sfeer zijn het allemaal getuigen van stil schilderplezier, van rust, van evenwicht en van innerlijke vrede. Het zijn gefluisterde gedichten over een wereld, ver weg van de dagelijkse wereld van onrust, geweld en ellende.

Is de Helmondse schilder daarmee veranderd? Nee, want in zijn sneeuwlandschappen legde hij dezelfde sfeer. Nu heeft hij zijn Brabantse droomwereld verlaten en is aangeland in een nieuwe, universele droomwereld. Dat is een wereld met ongekende mogelijkheden.

Naast abstracte werken laat Evert Slegers een selectie van zijn oudere werk zien.

10Evert Slegers 1 (12)-BorderMaker 10Evert Slegers 1 (13)-BorderMaker 10EvertSlegers-BorderMaker

De bezoeker kan tevens het boek “Evert Slegers, stilte in verf”(geschreven door dr. Ger Jacobs) inzien en kopen.

De tentoonstelling is van 3 oktober tot 25 oktober elke zaterdag en zondag te bezoeken tussen 14.00 uur en 17.00 uur. 

10Evert Slegers 1 (4)-BorderMaker 10Evert Slegers 1 (5)-BorderMaker 10Evert Slegers 1 (8)-BorderMaker