Nora van Klingeren 05-01 t/m 13-01-2019

Goede start van ’t Nieuwe Jaar met Nora van Klingeren Vilten wandkleden

in ’t Oude Raadhuis 5 t/m 13-01-2019

Voor deze tentoonstelling wordt de serie Chiatura, crossroads for architecture and textile getoond. Deze serie is gemaakt naar aanleiding van het bezoek aan het Georgische mijnwerkersdorpje Chiatura.

Ze werkt aan textiel o.a. vilten wandkleden en zijden sjaals

 (Into the pit)

 (Back from the mines)

Nora van Klingeren (1956, Amsterdam) maakt wandkleden van vervilte wol en handgeschilderde en gezeefdrukte zijde. Ze maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte en geschilderde zijde. Ze doet een deel van het proces met de hand en een deel met de viltmachine. Zij zoekt in haar werk graag naar combinaties van technieken. Het vervilten van wol in combinatie met zijde geeft structuur en diepte aan de kleden.

“Mijn werk begint altijd met iets waardoor ik geïnspireerd raak. En daarmee komt dan gelijk de titel. Vervolgens bedenk ik wat ik ongeveer wil maken en maak dar een ruwe schets van.  Je zou kunnen zeggen het verhaal dat ik wil vertellen. Vervolgens ga ik aan het werk, het zeefdrukken van de zijde, het schilderen van de zijde, het neerleggen van zijde en wol en tot slot het aan elkaar vilten.

Ik wil graag dat niet alleen het totale beeld iets vertelt maar dat ook kleine stukjes bij nadere beschouwing interessant zijn.”

Voor deze tentoonstelling wordt de serie Chiatura, crossroads for architecture and textile getoond. Deze serie is gemaakt naar aanleiding van het bezoek aan het Georgische mijnwerkersdorpje Chiatura.

Daarnaast is veel ander veel kleurrijker werk te zien. (Happy Family)

Veel van de werken zijn in een stalen lijst vervat.

“Ik vind de combinatie van het harde staal en het zachte vilt mooi. Ik wil deze combinatie in de toekomst verder uitdiepen tot een  mooie balans tussen staal en stof ontstaat.”

Nora van Klingeren is opgeleid als architect, maar ze is de managementhoek ingerold. Na jaren in projectmanagement te hebben gewerkt heeft ze een zijstap gemaakt naar meer handmatige creatieve arbeid. “Bij de vrije academie heb ik nog een aantal jaren keramiek gedaan. Maar het had ook zijn beperkingen; ik hou wel een beetje van groot werken, dan moest ik met ondersteuning werken en had ik een grotere oven nodig. Toen ben ik 2 jaar gaan lassen bij de vrije academie, ik hou van staal. Ik had ook een idee voor een lijn van vrolijke herensokken. Daardoor stuitte ik op het vilt. Ik ben toen een cursus vilten gaan doen, dat vond ik zo’n leuk proces dat ik daar mee verder ben gegaan. Vilten is een magisch proces. Ik vind de structuur van stof ook mooi en dat je het met zijde kunt combineren. Ik sluit niet uit dat ik staal en vilt in de toekomst ga combineren.”

Op het textielvlak is ze in wezen autodidact, maar de vorm en de verhoudingen komen uit de Bouwkunde. Ze volgde diverse cursussen, zoals bij Ria van Els, Claudy Jongstra en Gil de Vloo en neemt natuurlijk vanuit Bouwkunde gevoel voor vorm mee.

Ze maakt ook sjaals van zijde. En maakt lijkwades toegesneden op individuele behoeften.

Let op:

Deze expositie in ’t Oude Raadhuis Beek en Donk is slechts twee weekeinden te bezoeken

Geopend 5 t/m 13-01-2019 op zaterdag en zondag 14:00-17:00 uur.

Zie de website van de kunstenaar:
www.noravanklingeren.nl

en FB  www.facebook.com/Oud.Raadhuis.Laarbeek

Tot ziens.