OR Expositie van Eef en Paul Wezenberg met liefde voor geometrische vormgeving 6 t/m 28-01-2018

Kom snel naar ’t Oude Raadhuis Beek en Donk!

Anders mis je de bijzondere Expositie van deze 2 broers met liefde voor geometrische vormgeving en kunst

6 t/m 28 januari 2018 – 14:00 tot 17:00

Paul Wezenberg, 1952, ’s-Gravenhage – Geometrisch abstracte vormgeving;

Paul rondt in 1975 zijn studie architectonische vormgeving aan de Rietveldacademie af, met een onderzoek naar De Stijl-beweging; hij heeft o.m. les gehad van Jan Rietveld.

Nadien is hij (deels in dienstverband) werkzaam als vormgever, ontwerper en inrichter. Heeft intussen een grote collectie opgebouwd van zowel gebonden als vrije kunsten, waarbij de nadruk ligt op het modernisme en futurisme.

Daarnaast maakt Paul in verloren uurtjes geometrische composities, deels als reliëfs. De werken reflecteren het optimisme van de avant-garde in de jaren 20 en het minimalisme en structuralisme van de jaren 60.

Hij werkt momenteel als beeldend kunstenaar; en probeert met zijn werk de problematiek van de geometrische abstractie te vangen, welke enerzijds kan berusten op louter toeval en anderzijds op de wiskundige universele ordening met haar tijdloze wetmatigheden.

 

Eef Wezenberg, 1946, Aarle-Rixtel – Geometrische glaskunst;

Eef is glaskunstenaar. Zijn werk wordt gekenmerkt door geometrische objecten voorzien van een enkel kleurvlak. Daarmee wordt de illusie van beweging gecreëerd. Wie om zijn glasobjecten heen loopt ziet een constante beweging van licht en kleur. Het gaat Eef dan ook om het ‘spel van illusies’.

Zijn artistieke interesse lag aanvankelijk bij de architectuur maar rond zijn vijftigste kreeg hij belangstelling voor glas. Wezenberg verzamelt glas van beroemde ontwerpers en hij bezit objecten van onder anderen De Bazel, Berlage, Copier, Riezebos, Šípek en Žila.

Tien jaar geleden ontdekte Wezenberg dat Nederlandse glasontwerpers hun objecten vaak in Tsjechië laten fabriceren. Hij bezocht dat land en maakte kennis met de bloeiende glascultuur in de streek rond Nový Bor. Hier wordt designglas van topkwaliteit gecreëerd.

Wezenberg ontmoette daar Vladimír Žila, eigenaar van Astera; een intermediair tussen ontwerpers van glaskunst en de glasblazerijen die dat fabriceren. Daarnaast heeft Astera een eigen glasslijperij. Žila daagde hem uit om zelf glaskunst te gaan ontwerpen. Zijn eerste ontwerp voor een geblazen object was toen nog niet realiseerbaar. Inmiddels is deze flesvaas na vele jaren gerealiseerd. Sindsdien heeft Eef Wezenberg alleen nog maar objecten van optisch kristal ontworpen. Deze objecten zijn door Astera geproduceerd.

Eef Wezenberg heeft geëxposeerd in Aarle-Rixtel, Gemert, Beek en Donk, maar ook o.a. Holtum, Muntendam ,Loenen Nieuwkoop, Epe, Roermond en Novy Bor.

 

 

Zie website: eefwezenberg.wixsite.com/eye4glass

en www.oudraadhuis.nl

of facebook pagina: www.facebook.com/T-Oude-Raadhuis-1545307572391421/