KUNSTPODIUM 't Oude Raadhuis

Expositieruimte voor beeldende kunst en podium voor muzikaal talent.

Home Events Kunstlezing Vertellis avond – Fasen kunst kijken in de ontmoeting

Vertellis avond – Fasen kunst kijken in de ontmoeting

Vertellis -Even geen mobiel maar aandacht voor elkaar.

Thema deze avond: Fasen van kunst kijken in de ontmoeting

Geïnspireerd door deze woorden en door de vragen waar wij beroepsmatig tegen aan lopen, hebben wij gedacht om hier vorm aan te geven.

Tijdens deze bijeenkomsten gaan we op een speelse manier jezelf en de ander ontmoeten, waar saamhorigheid, vertrouwen, gehoord en gezien worden, liefde en begrip belangrijke uitgangspunten zijn, met oprechte aandacht voor elkaar.

Vertellis- avond

19:30 – 21:00

Aanmelden is noodzakelijk, onder vermelding van welke datum, maximaal 8 deelnemers

Opgeven bij

Ans Maas-Jansen info@ansmaas.nl

Ria Kastelijns-Potma riakastelijns54@gmail.com

kosten : € 10 per keer

 

A.S donderdag van 19.30 tot 21 00 uur is vertellis avond in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis

Het onderwerp is Kijken naar Kunst. Doel is om te onderzoeken hoe jij kijkt.

Kosten zijn € 10

Mocht je mee willen doen laat het me weten,

opgave bij Ria kastelijns: riakastelijns54@gmail.com

 

Wellicht ook interessant voor u:

De KUNST van het observeren. -Door Riet Hagelaar-van Bree, voormalig bestuurder van ’t Oude Raadhuis.

Wat zien we?

Gelukkig kunnen onze hersenen tijdens ons leven doorlopend nieuwe verbindingen aanmaken, en zo versterken ze onze oude leerervaringen. Iets nieuws bestuderen en of nieuwe dingen lezen, zetten ons aan het denken, en zo doen we aan hersengymnastiek. Ons vermogen om te observeren, waarnemen, en communiceren wordt aangescherpt. De zintuigen en het verstand scherp houden dan volgen onze reacties vanzelf. Daardoor kunnen we beter werken, autorijden, en voor onszelf zorgen. Dit kunnen we stimuleren door naar kunst te kijken.

Kijk naar oude schilderijen, beeldhouwwerken, etc. is in dit geval niet het eerste waar je aan denkt, maar door naar kunst te kijken kun je je zenuwcellen en verwerkingssnelheid vergroten.  Niet door met een google bril door het museum te wandelen, maar door te kijken naar dingen die al honderden jaren oud zijn. Kunst loopt niet weg. Je kunt kunstwerken analyseren, wie, wat, waar, waarom? Je kunt samen discussiëren over wat zich in een kunstwerk afspeelt. Kunst biedt mogelijkheden om complexe maar ook eenvoudige situaties te analyseren.

Gek genoeg is het vaak het alledaagse en het vertrouwde dat we moeilijk kunnen beschrijven, omdat we niet meer opmerken wat daar ongebruikelijk of interessant aan is.  We zijn er zo aan gewend geraakt dat we het complexe daarvan niet meer zien. We vertrouwen op ervaring en intuïtie, en zoeken niet meer naar nuances en details die het verschil maken.

Toch kunnen we ons juist daarop richten, op de dingen die we regelmatig zien en meemaken. We zouden regelmatig ons wereldbeeld kunnen reorganiseren en ons perspectief veranderen. Kunst stelt ons in staat dat te doen, omdat we haar op zoveel plekken kunnen waarnemen. Zij behandelt de thema’s van ons menselijk gedrag in al zijn complexiteit, maakt het zichtbaar, waardoor we ons er vaak ongemakkelijk bij kunnen voelen. En verrassend genoeg halen onbehaaglijkheid en onzekerheid het beste in onze hersenen naar boven. Wanneer we gedwongen worden onze persoonlijke vaardigheden in te zetten in een onbekende omgeving, gaan we een nieuw gedachten-proces aan. Ook dat gebeurt bij kunstanalyse bij de meeste mensen. Psychologen ontdekte dat het brein het meest effectief nieuwe dingen leert, wanneer het stresshormoon een beetje verhoogd wordt door nieuwe ervaringen. Daarom is het goed iets, wat we al jaren doen, eens te heroverwegen.

Kunst haalt ons weg uit het leven van alledag, kunst lokt gesprekken uit, vooral wanneer we er ongemakkelijk bij zijn. Onderdeel van de schoonheid van kunst is dat iedereen het kan bediscussiëren. Je hoeft geen historicus te zijn om te kunnen praten over dat wat je ziet. Het is belangrijk om onze waarneming bij kunstwerken objectief te bekijken. We gebruiken kunst eenvoudig als concrete visuele weergave, we praten over wat we zien, en/ of, wat we denken te zien. Neem een schilderij voor je en beschrijf wat je ziet, wat vertelt het jou, wat doet het met jou?

De automatische piloot moet uit!! Ga opnieuw leren kijken. Wat zie ik?? We hebben allemaal de neiging om met onze ogen dicht door het leven te gaan, gewoonte, verveling, luiheid, overprikkeling, allemaal zaken om af te haken. Wanneer we op de automatische piloot door de wereld bewegen, lijkt het of we alles opnemen, maar in werkelijkheid zien we minder. Het is belangrijk de tijd te nemen om te kijken, handmatig aantekeningen maken verhoogt het opnemen van de informatie, doordat het vertraagd werkt. Langzaamaan betekent niet langzaam zijn, enkel de tijd nemen om op te nemen wat we zien. Details, patronen, verhoudingen, hebben tijd nodig om opgeslagen te worden. Wat gebeurt er op het schilderij, welke relaties zie je tussen mensen en objecten, welke vragen roept het op bij jou?  Nuances, nieuwe informatie, niet te snel voorbijrennen. Je zintuigen, wanneer je ze allemaal openzet, geven je wat je nodig hebt, en je hersenen zijn machtiger dan welk gadget dan ook. Geef jezelf de tijd die prettig aanvoelt om werkelijk tot je te nemen wat je ziet, en sta versteld over wat je allemaal kunt ontdekken door het kijken naar kunst, en GENIET daarvan.  Vinden wat we vinden, weten wat we weten, wordt nog interessanter wanneer we dat met de ander kunnen uitwisselen, Amuseer je!!

Categorie