KUNSTPODIUM 't Oude Raadhuis

Expositieruimte voor beeldende kunst en podium voor muzikaal talent.

KUNSTPODIUM  't Oude Raadhuis
Home Events Kunstpodium Expositie Tiny Vermulst. Een leven tussen Frankrijk en Brabant

Expositie Tiny Vermulst. Een leven tussen Frankrijk en Brabant

Te zien van 6 t/m 28 januari 2024,

in de weekenden van 14:00 tot 17:00u

In samenwerking met Kunstpodium ’t Oude Raadhuis te Beek en Donk presenteert Stichting Tiny V een postume tentoonstelling met schilderijen en tekeningen van kunstenaar Tiny Vermulst (1929-2021).

Voor deze omgeving is Tiny geen onbekende. Ze werd in de buurt geboren, in Stiphout, in een kunstzinnige en muzikale familie. Na kunstnijverheidsopleidingen in Amsterdam en Eindhoven begint ze in 1956 als “vrije kunstenaar”. Tiny trouwde met ondernemer Joep van Ham en woonde jarenlang in Helmond. Vanwege het werk van haar echtgenoot, woonde ze ook lange tijd in Frankrijk, in Rully nabij Parijs. Veel van haar werk is geïnspireerd op het Franse landschap en de natuur.

Tiny’s oeuvre karakteriseert zich door het bijzondere, fijnzinnige gebruik van materialen. Naast verf op doek werkte ze ook met krantenknipsels, papier, bladeren, takjes, en zelfs cement en gruis, waardoor pasteuze structuren ontstonden. Je zou haar een ‘materieschilder’ kunnen noemen.    Tiny Vermulst werkte veel in een abstracte stijl, maar ook figuratief. De meeste werken hebben bewust geen titel gekregen: ze vond het belangrijk om de fantasie van de toeschouwer te prikkelen. Bij het zien van haar schilderijen valt nog iets op, namelijk de vergelijkbare afmetingen. Het formaat 210 bij 60 en 210 bij 80 centimeter gebruikte ze veelvuldig, omdat dit het formaat is van de ets pers. Soms haalde ze haar schilderijen door de ets pers.

In 2012 richtten Tiny en Joep ‘Stichting Tiny V’ op. Het doel van de Stichting was tweeledig. Naast het beheer van de kunstwerken van Tiny, wilden ze jong aanstormend kunsttalent (uit heel Nederland) ondersteunen en stimuleren. Ook na Tiny’s overlijden in 2021, heeft de Stichting beide doelen kunnen uitvoeren. De beginnende carrière van een aantal net afgestudeerde kunstenaars heeft dankzij het toekennen van stipendia een mooie impuls gekregen. Het bestuur van Stichting Tiny V is verheugd haar werk nu te kunnen tonen in het Brabantse Beek en Donk, in de buurt van waar zij is opgegroeid en zo lang gewoond en gewerkt heeft.

De tentoonstelling Tiny Vermulst. Een leven tussen Frankrijk en Brabant zal op zaterdag 6 januari om 16:00u feestelijk geopend worden. Tijdens de daaropvolgende opening zal een werk van Tiny Vermulst worden verloot aan de hand van verkochte loten. Deze zijn €2,00 per stuk.

We nodigen u graag van harte uit om bij de opening aanwezig te zijn en kijken uit naar uw komst!

Tiny Vermulst. Een leven tussen Frankrijk en Brabant

De tentoonstelling is gratis te bezoeken van 6 januari tot en met 28 januari 2024 in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis. Het adres is Heuvelplein 8, 5741 JK Beek en Donk.                                                                                               

Openingstijden: zaterdag en zondag t/m 28-01-2024 van 14:00 tot 17:00u.

 

De stichting TinyV, een initiatief van Joep van Ham en Tiny Vermulst, een goed doel ten behoeve van jonge kunstenaars.

2011 werd voor het eerst gesproken over het oprichten van een stichting met twee doelen: beheer van het werk van Tiny én het verlenen van stipendia aan jonge, veelbelovende kunstenaars. Daartoe zou het vermogen van het echtpaar in handen van de stichting worden gesteld.

De stichting werd opgericht en de ANBI- status werd verleend. Tiny ontpopte zich ondertussen als een kunstdiva uit de voorname Franse kunstwereld. Zij vond het moeilijk beslissingen over haar werk in overleg te nemen en ze wilde eigenlijk het gedurende haar leven opgebouwde oeuvre niet in handen geven van “vreemden”. Het was een signaal voor haar partner Joep om, in overleg met de andere bestuursleden, de juist opgerichte stichting een slapend bestaan te laten leiden. Het leidde ertoe dat de stichting Tiny V. pas weer in actie kwam ná het overlijden van Tiny, begin 2021.

Na haar overlijden werd veel werk verzet om inboedel en huis te verkopen ten gunste van het vermogen van de stichting. Op een zolderkamer bleken 400 schilderijen op doek en plm. 200 werken op papier te zijn opgeslagen. Het bleek dat Tiny Vermulst haar leven lang had kunnen schilderen zonder de noodzaak te hebben of voelen om werk te verkopen. Ze trad liever niet naar buiten en stak haar energie in haar werken.

Stipendia:

De eerste drie stipendia konden dankzij de medewerking van de notaris al eind 2021 verstrekt worden. In 2022 werden de kunstwerken van Tiny V geïnventariseerd. In november 2023 zijn tijdens een expositie stipendia in de tweede ronde uitgereikt aan vier jonge veelbelovende kunstenaars van de kunstacademies in Arnhem, Maastricht en Den Bosch.

Eind 2023 kon de nalatenschap formeel als afgewikkeld worden beschouwd. Inmiddels zijn er prille ideeën over een artist-in-residence project en over summer- exhibitions.

 

Goed doel tijdens Expositie in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis:

Momenteel is de eerste openbare presentatie van het werk van Tiny Vermulst in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis. De opbrengst van verkochte werken worden toegevoegd aan het vermogen van de stichting en komt daarmee weer ten goede aan jonge veelbelovende kunstenaars.

Over Tiny Vermulst

Tiny hield van tekenen en al zeer jong ligt ze op de grond met een blanco vel en (kleur-)potloden om haar heen. Haar leven lang zal ze aan dit “horizontale werken” de voorkeur geven. Haar doel wordt “vrij te schilderen”. Ingaande 1956 is het zo ver: Tiny begint met twee maanden tekenen en schetsen in Kasteel Croy. Dat was een verpleeghuis met 12 ouderen uit Stiphout en 11 uit Aarle Rixtel (zoals de freule dat toen bepaalde). In die eerste periode van 10 jaar schaaft ze haar tekenvaardigheid bij aan de kunstnijverheidsschool in Eindhoven. Haar grootste fan werd haar echtgenoot, Joep van Ham. Ze reist hem gedurende haar hele leven “achterna”. Tiny had álle tijd om zich volledig te wijden aan het schilderen. In de herfst van hun leven besluiten ze terug te keren naar Nederland, naar Helmond. Tiny is daar begin 2021 rustig ingeslapen.

Over naar buiten treden met werk

Tiny Vermulst treedt vooral tijdens haar eerste periode in Frankrijk (1973- 1978) naar buiten met haar werk maar blijft sterk verbonden met Brabant. Ze exposeert voor het eerst in Nijmegen, in sociëteit Taurus (1963) en na een periode van 9 jaar met een individuele tentoonstelling in galerie Sfinx in Amsterdam (1972). Tijdens haar eerste langdurige verblijf in Frankrijk specialiseert ze zich in Lithografie (Gentilly) en volgt ze vrij schilderen aan La Grand Chaumière in Parijs. Ze neemt deel aan de groepsexposities van jonge kunstenaars in Juvisy sur Orge (1974) en in “the American Center”. Ook neemt ze deel aan het Festival Internationale d’ Art Plastique “Contradiction” in Parijs (1975). In 1976 volgt een individuele expositie in het Centre Francais d’Art et d’Artisanat in Parijs.

In 1979 exposeert Tiny in Bergeyk. Ze is dan al vele jaren jurylid van de stichting Kunstuitleen van de Krabbedans in Eindhoven. Ze is namens de regionale kunstenaars verantwoordelijk voor de artistieke selectie.

Begin jaren 80 start haar tweede Franse periode. Een hoogtepunt daarin is de groepstentoonstelling in Rully (1991) met jonge Franse en Engelse kunstenaars, een expositie die haar ontwikkeling tot dat moment bekroont. Haar voorlaatste expositie volgt in de Rabobank in Bakel, samen met een beeldhouwer (2001). Dan, in 2012, volgt een laatste expositie samen met kunstenaar Riëtte van Dijk. Deze expositie kan worden beschouwd als de eerste activiteit van de Stichting Tiny V.

Tiny Vermulst als schilder

Er is al verhaald over haar tekenvaardigheid en haar sterke wil om deze te perfectioneren. Haar vroege werk, met name dat wat zij maakte in kasteel Croy, alsmede een aantal portretten, getuigen van haar bekwaamheid. Enkele portretten zijn hier te zien. Eenvoudige lijnen zijn voldoende, uitleg is overbodig.

Ze kan ook gezien worden als “materieschilder”. Ze gebruikt krantenpapier, cement, gruis en natuurlijk afval: bladeren, takjes en verwelkte bloemen. Maar ook bidprentjes, foto’s, scheermesjes of restanten van een wc- bril. Veel van wat haar voor de voeten komt kan eindigen in een schilderij. In deze expositie zijn mooie voorbeelden te zien.

In haar ontwikkeling verschuift ze stap voor stap van figuratieve naar abstraherende en tenslotte ook abstracte schilderijen. Deze expositie  geeft een beeld van haar ontwikkeling.

Daarbij is één factor naar onze mening van cruciaal belang: de absolute vrijheid, die Tiny Vermulst in haar werk aan de dag legt. Ze kent geen wetten, bindt zich niet aan één stijl en wordt slechts begrensd door de mogelijkheden van de vele materialen die zij gebruikt.

 

Tiny Vermulst en thematiek: ik schilder waar ik woon; materie, landschap en structuur.

Zoals gezegd reist Tiny haar man Joep achterna naar de plekken waar hij moet werken. Tiny staat midden in de samenleving en het leven in de plaatsen waar zij woont. Die woonplaatsen hebben grote invloed op haar werk. In haar oeuvre bevinden zich bijzondere schilderijen van de krakersbeweging en – rellen in Amsterdam. Ze schildert haar impressies van de bouw van La Défense, met de op ogen gelijkende vensters gericht op de woning waar Tiny verbleef. Ze raakt gefascineerd door het raadsel van de dood en die fascinatie leidt tot hoogtepunten van haar oeuvre. Hier te zien zijn schilderijen naar het thema Danse Macabre en over de begraafplaats Père- Lachaise. Ze heeft schilderijen gemaakt over de geheimzinnige natuur die haar omringt in Rully (een plaats ten noorden van Parijs). Maisvelden in haar woonomgeving in Brabant nodigen haar uit een experiment met viltstiften te volbrengen. Ze perst niet zo veel etsen maar gebruikt de pers voor allerlei druktechnieken. De maat van de werken wordt bepaald door de breedte van de etspers. Ze heeft op het laatst nauwelijks meer de kracht om de grote etspers te bedienen.

Tiny heeft álles in het werk gezet om haar talent te ontplooien. Haar werk is een uitdrukking van dat vermogen én van de tijd waarin zij met haar man op en neer reisde van Brabant naar Frankrijk en terug. We zouden het mooi hebben gevonden als Joep getuige had kunnen zijn van deze tentoonstelling. Hij zou apetrots zijn geweest op zijn Tiny.

Veel plezier bij het bekijken van deze tentoonstelling die nog t/m 28-01-2024 elke zaterdag en zondag 14:00 – 17:00 uur te zien is bij Kunstpodium ’t Oude Raadhuis, Heuvelplein 8.

Categorie