KUNSTPODIUM 't Oude Raadhuis

Expositieruimte voor beeldende kunst en podium voor muzikaal talent.

KUNSTPODIUM  't Oude Raadhuis
Home Events Kunstpodium Expositie Gaandeweg door kunstenaarscollectief Onderstroom in ’t Oude Raadhuis

Expositie Gaandeweg door kunstenaarscollectief Onderstroom in ’t Oude Raadhuis

Expositie Gaandeweg door Kunstenaarscollectief Onderstroom in ‘t Oude Raadhuis 30 oktober t/m 21 november 2021

Na enkele exposities, van Elly o.a. samen met Rietje, kwamen ze in contact met Carla en Sandra, die net als zij, diep onder de indruk bleken van Ierland. Zo ontstond het idee om samen onze werken te presenteren, ieder vanuit onze eigen discipline. “Alle vier voelen we nog steeds de ‘Onderstroom’ van Ierland, maar in ons werk hebben we dat vertaald in eigen sfeer en techniek”.

De gezamenlijke band met Ierland bracht in 2019 deze vier kunstenaars dus samen die sindsdien kunstenaarscollectief Onderstroom vormen. Ze trekken samen op om te komen tot nieuw werk en exposities, met behoud van ieders eigenheid. ‘Beter in de kunst kan het niet worden dan in samenwerking’, wordt wel eens gezegd. Samen onderzoeken ze, vinden ze inspiratie in elkaars ideeën en werk en dagen ze elkaar uit verder te gaan dan the thin line: de dunne grens tussen de fysieke wereld waarin wij leven en de wereld die we niet met onze zintuigen kunnen waarnemen. Ook in hun werk is dat waar te nemen en de naam die zij kozen voor hun collectief is dan ook een directe verwijzing naar de (onder)stroom tussen die twee werelden.

Hun ontmoetingen leiden tot nieuwe vormen in hun eigen werk, het delen van andere zienswijzen en resulteren in de verdere ontwikkeling en groei binnen hun eigen discipline en mogelijkheden. De weerslag van dat intensieve proces deelt kunstenaarscollectief tijdens de expositie oktober/november 2021 in ‘t Oude Raadhuis in Beek en Donk.

 

Kunstenaarscollectief Onderstroom bestaat uit:

Rietje de Bijl / schilderijen en boekobjecten / www.rietjedebijl.nl

Carla Bogaard-Vos / schilderijen en mixed media / www.ver-beeld.com

Sandra van de Griendt / tekeningen en fotografie / www.fibre-art.nl

Elly Strang / keramiek en vilt / www.keramiekellystrang.nl

 

Carla Bogaard-Vos

Met verschillende materialen een verstilde compositie verbeelden op doek of papier, dat is wat zij doet. Op zoek naar verwondering, verstilling, de oorsprong. Gaandeweg komt er ook verstilling in de keuzes van haar materialen. Grote doeken maken plaats voor papier. Kleurstoffen komen van thee en koffie, de lijnen van pastelpotloden en houtskool. “In portretten en mensfiguren probeer ik de sfeer te vangen van het moment, verstild. Tijdens de expositie “Gaandeweg” laat ik graag mijn laatste werken zien, ontstaan tijdens de tweede lockdown in de pandemie”.

Sandra van de Griendt:

Ooit begonnen te breien met een dun koperdraadje is de draad geëvolueerd in de lijn; licht en luchtig, zoekend naar een balans tussen rust en chaos. Fotografie is bij haar onderdeel van het creatieve proces. De foto’s hebben raakvlakken met haar tekeningen. “In beide gevallen zoek ik naar verstilling en naar het ondoorgrondelijke van de wereld om mij heen”.

Rietje de Bijl:

Was van jongs af aan geboeid door de kracht van beelden. Ze oriënteerde zich breed, voordat zij haar aandacht volledig richtte op het schilderen. Ze haalt haar inspiratie uit reizen, teksten, indrukken uit het dagelijkse leven. Haar werk is dan ook niet onder één noemer te vangen, het vraag om een eigen stem en stempel.

Elly Strang:

Toen ze op haar 58ste jaar stopte met werken, heeft ze haar hart gevolgd, is ze naar de kunstacademie gegaan en heeft de opleiding keramiek gevolgd. Gaandeweg ontstond een voorliefde voor werken met porselein. “Ik geniet van de transparantie na het stoken in de oven op ca. 1200 graden en ervaar het resultaat als een soort poëzie. Diezelfde emotie overkwam me bij het zien van het prachtige werk van een internationaal bekende viltkunstenares; van haar heb ik geleerd hoe je van losse schapenwol prachtige nieuwe stof kunt maken door deze te masseren met warm water en groene zeep”.
Inmiddels maakt ze zowel wandkleden alsook transparante doeken, bijv. raamdecoratie en roomdividers.

Wij zijn nog steeds blij met onze samenwerking en willen u heel graag het resultaat in deze prachtige ambiance laten zien!

Categorie