KUNSTPODIUM 't Oude Raadhuis

Expositieruimte voor beeldende kunst en podium voor muzikaal talent.

KUNSTPODIUM  't Oude Raadhuis
Home Events Kunstpodium Expositie: theatrale Hoedobjecten – Jacobine Bekkers

Expositie: theatrale Hoedobjecten – Jacobine Bekkers

Expositie Jacobine Bekkers theatrale Hoedobjecten in ’t Oude Raadhuis

Een hoed voor Royal Ascot of Prinsjesdag? Het zou absoluut passen!

 

Kunst is er in vele vormen, de hoedobjecten van Jacobine Bekkers horen daar zeker bij.

De zoektocht naar “kleur” en vorm zijn belangrijke onderdelen die zichtbaar zijn in haar werk.

De natuur is haar inspiratie, de weelderigheid fascineert. Het levert vormen op die extreem, theatraal en uitbundig zijn. Sprieten, waaiers, cirkels, buigingen, bij Jacobine moet er wat gebeuren als je zo’n hoofddeksel ziet. Dat leidt in veel gevallen tot trots, status en grootsheid.

Een hoed, is soms op meer manieren draagbaar en zal niet persé comfortabel zijn.

Haar hoeden zijn eerder “Extravagant, ruimtelijk, brutaal, onconventioneel”.

De basis is mooie kwaliteit textiel, vilt en andere stoffen. Soms verstevigd voor de vorm. Ook kan ze al werkend vormen aanpassen. Alles kan en niets moet. Op deze manier worden haar hoeden bijzonder.

Een hoed voor Royal Ascot of Prinsjesdag? Het is absoluut mogelijk ze daar tegen te komen, de hoeden die Jacobine Bekkers uit Gemert maakt, zijn allemaal behoorlijk “Extravagant”.

Soms worden ‘hoeden’ in opdracht gemaakt, zoals voor de opening van theater Het Speelhuis in Helmond of voor een Kamerlid om te dragen met Prinsjesdag.

Het zijn eigenlijk niet echt hoeden, ze behoeden niet maar zijn een extreem accent op het hoofd van de drager die als het ware zichzelf binnen de omgeving verheft.

Veel van de hoedobjecten hebben ook een verrassing in zich en kunnen verschillende vormen aannemen. Van gesloten naar open, van strak en rechtlijnig naar weelderig en bewegend.

Sommige hoeden kunnen op meerdere manieren gedragen worden doordat er bijvoorbeeld ritsjes open kunnen. De fascinatie voor kleur en de natuur is de onuitputtelijke bron van inspiratie voor de objecten van Jacobine. Inspiratie vindt ze in foto’s, bloemen, vruchten. Allerlei vormen om haar heen brengen haar op ideeën.

,,Gewone hoeden maak ik niet. Ik wil kunstobjecten ontwerpen/maken dat iets zwierigs heeft”, zegt Bekkers. Wie haar hoeden kent, zal meteen zeggen dat ze daar volledig in slaagt. Het zijn prachtige kunstwerken in warme volle kleuren.

De kunstwerken van Jacobine Bekkers zijn dit keer in een solo expositie te bewonderen in de prachtige expositieruimten in ’t Oude Raadhuis.

Te zien vanaf zaterdag 5 tot en met zondag 27 maart wekelijks op de zaterdag en zondag tussen 14.00 – 17.00 in het Oude raadhuis.

Heuvelplein 8, Beek en Donk

Websites: www.kleurtjes.com

Categorie