KUNSTPODIUM 't Oude Raadhuis

Expositieruimte voor beeldende kunst en podium voor muzikaal talent.

KUNSTPODIUM  't Oude Raadhuis
Home Events Kunstpodium Groepsexpositie: Atelier Hurkkeramiek

Groepsexpositie: Atelier Hurkkeramiek

Expositie bijzonder keramiek van Atelier Keldonk

Bij KUNSTpodium ’t Oude Raadhuis in Beek en Donk is 4 t/m 26 juni 2022 een expositie te bewonderen van deelnemers van Atelier Keldonk. De expositie geeft een goed overzicht van het keramischwerk met diverse technieken van enkele deelnemers van de laatste jaren.

Het atelier is gestart door Hennie van den Hurk in een gedeelte van een oude boerderij te Keldonk. Aanvankelijk werkte hij voor zichzelf waarbij het maken van grotere objecten steeds meer zijn kernactiviteit werd. Zijn inspiratie komt uit kleuren, structuren en vormen uit de natuur en details uit de bebouwde omgeving. Andere bezigheden waren bijzondere stooktechnieken als raku en saggar.

Creativiteit
Er ontstonden workshops rakustoken, maar al snel kwamen de deelnemers vaker om het werken met klei te ontdekken. Inmiddels werken 15 á 20 mensen wekelijks in verschillende groepen, zelfstandig of indien gewenst met begeleiding. Iedere deelnemer wordt ondersteund in zijn eigen unieke creativiteit, waarbij gekeken wordt hoe het gewenste idee technisch mogelijk kan worden gemaakt. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid zijn creatieve potentieel vorm te geven en ten volle te ontwikkelen. Bij het decoreren kan gebruik gemaakt worden van zowel eigengemaakte- als kant en klare glazuren.

Bijzondere stooktechnieken
Behalve stoken in een elektrische oven, worden er ook in de buitenlucht bijzondere stooktechnieken toegepast, zoals raku, naked-raku, Russischraku en saggar. Bij raku wordt het aardewerkstuk eerst bisquit gebakken voordat het in een special raku oven geplaatst wordt, die temperaturen van wel 1000 graden Celcius kan bereiken. Met een speciale rakutang wordt het werkstuk in een ton geplaatst met houtsnippers en wat gras, die spontaan gaan ontbranden. Het vuur verteert de zuurstof in de ton en trekt ook de zuurstof uit het aardewerk en het glazuur. Dit proces na de brand heet reductie. In dit stadium ontstaat de kenmerkende uitstraling van het raku aardewerk. Omdat de patronen en kleuren gemaakt worden door het natuurlijke proces van verwijdering van zuurstof, zijn deze onvoorspelbaar. Het resultaat is een scala van uiteenlopende werken van deelnemers en cursisten, die bij het Kunstpodium te bezichtigen zijn.

Deze expositie heeft andere openingstijden!

Open 4 t/m 26-06-2022 op zaterdag en zondagen in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis 11:00-17:00 uur.

KUNSTleuk! Scholenbezoek en Kunstcafé met Atelier HurkKeramiek zijn op 23-06-2022.

Ook geopend als deel van Kunstroute Laarbeek op 12 en 19 juni van 10.30 tot 17.00 uur.

Heuvelplein 8 Beek en Donk.

Zie www.oudraadhuis.nl of facebook: www.facebook.com/Oud.Raadhuis.Laarbeek

Categorie