KUNSTPODIUM 't Oude Raadhuis

Expositieruimte voor beeldende kunst en podium voor muzikaal talent.

Home Events Kunstpodium Expositie Evelien de Bruijn “Vergeten voormoeders” in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis

Expositie Evelien de Bruijn “Vergeten voormoeders” in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis

Evelien de Bruijn: “Een aantal jaar geleden begon ik met het maken van zelfportretten en het portretteren van overleden vrouwen in mijn familie. Op die manier probeerde ik meer van ze te begrijpen en te ontdekken hoe ik met mezelf om moet gaan. Veel van mijn werk gaat over mentale gezondheid en erfelijkheid, waarin ik zelfs ver op zoek ga in de geschiedenis van mijn voorouders, die al honderden jaren in de Eindhovense regio blijken te wonen. Ik ging op zoek naar foto’s en verhalen en dat bracht mij tot meer inzicht over mezelf.

Hoe weinig wist ik eigenlijk over mijn voormoeders: ik wist niet eens hun achternamen! Ik besloot op onderzoek te gaan naar mijn matriarchale achternaam. Fragmenten uit 400 jaar geschiedenis van mijn voormoeders zijn gevonden. Ik vond een heksenjacht, oorlog, onderdrukking en kindersterfte. Ik vond achternamen die nog altijd diep geworteld zijn in de regio: zoals Van der Vleuten, Coolen, Van Moorsel.

Met behulp van vrouwen in mijn familie besloot ik deze vergeten vrouwen een gezicht en een verhaal te geven. Hoe was het leven voor deze gewone Brabantse vrouwen? Herkennen mensen nu zich in deze namen en vrouwen?”

 

Door deze portretten te exposeren en verhalen te vertellen, hoopt Evelien, mensen een meer compleet beeld te geven van wie wij zijn. Tijdens deze expositie worden naast een Brabantse Poffer uit de familie van Evelien zelf, in samenwerking met het Boerenbondsmuseum uit Gemert ook kledingstukken van vrouwen uit die tijd getoond.

 

Haar belangrijkste medium is glas, daarnaast maak ze gebruik van verschillende media om de achtergrond te creëren. De portretten (geïnspireerd door kunstwerken uit dezelfde periode) zijn op glas gebrandschilderd en voor een schilderij of collage geplaatst. De collages bevatten geprinte archiefstukken over de voormoeders en hebben in vorm en kleur een voor Evelien persoonlijke symboliek. Het portret, buiten het schilderij geplaatst, benadrukt het contrast tussen wat we weten en wat interpretatie is. Het benadrukt hoeveel er voor altijd verloren is gegaan.

De manier waarop licht glas steeds verandert en de projecties die hierbij ontstaan op de achtergrond vindt ze belangrijk, omdat in de veranderende schaduwen en de projecties van het glas zij een verrijking en verdieping van haar visie op haar voormoeders ziet. Ook dit vertegenwoordigt het onbekende, alles wat we niet weten.

Evelien woont en werkt in Rotterdam, maar haar familie woont in- en rond Eindhoven. Ze maakt portretten en zelfportretten, waarbij ze veelal gebruik maakt van gebrandschilderd glas.

 

KunstCafé Evelien de Bruijn “Vergeten voormoeders” in Kunstpodium ’t Oude Raadhuis 16-05

We spreken normaliter van onze voorvaderen als het gaat om naamgeving, karakter of gelijkenissen. Maar in deze bijeenkomst gaan we het hebben over de “voormoeders”. De bekende en onbekende wetenswaardigheden die Evelien de Bruijn bij haar genealogie onderzoek heeft ontdekt, en de kunstwerken die ze aan de hand van die ontdekkingen heeft gemaakt.

Het KunstCafé is op 16-05 14:00-15:30. De gezellige ontmoeting met Evelien de Bruijn, is incl. gratis koffie en thee.

Met behulp van haar PowerPoint geeft Evelien uitleg over voorouders met name de voormoeders en vertelt over het door haar gevoerde onderzoek, en de ontdekkingen bij de getoonde kunstwerken in haar expositie. De expositie is extra aangekleed met enkele van haar familie erfstukken. Daarnaast worden in samenwerking met het Boerenbondsmuseum uit Gemert ook kledingstukken van vrouwen uit die tijd getoond

U bent van harte uitgenodigd bij deze interessante bijeenkomst die ongetwijfeld weer veel stof tot gezamenlijk gesprek zal geven.

Meldt u snel aan voor deelname, via: info@oudraadhuis.nl . Let op, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

Expositie open elke zaterdag en zondag, en tijdens openingstijden van Knus bij Marie 4 t/m 26-05 14:00 – 17:00 uur.

Categorie